O autorovi Hospodského zpravodaje

No zase žádné velké elaboráty tu nečekej, ale malé představení je asi na místě. Takže pokud máš chvilku, začti se do mého stručného životopisu. Anebo si skoč na pivo, asi to bude hodnotněji strávený čas.

Autorem tohoto webu, jak po stránce ideové, tak co se technického zpracování týče, je Michal Malének, v některých kruzích známý též pod přezdívkou Malis. Tedy já, proč o sobě také psát v třetí osobě, že ano?

Před Hospodkým zpravodajem

Narodil jsem se v září roku 1977 v městě Děčíně, jehož překrásné okolí nebylo moc vidět přes chemickou mlhu hustou tak, že by se dala krájet, a proto mne rodiče v nějakých 12 letech přesunuli i přes mé velké protesty do Olomouce, kde se mi ovšem nakonec celkem zalíbilo a někdy v první polovině devadesátých let jsem začal dělat první nesmělé krůčky v oblasti mapování kvality pohostinských zařízení v bližším i vzdálenějším okolí.

Bylo to ještě za mého olomouckého období, kdy vznikla první myšlenka na zmapování hospod v okolí i nějakou písemnou formou, ale zatím zůstalo u hospodského tlachání. Ještě na škole, v roce 1997, jsem vytvořil svou první internetovou stránku, web prezentující náš obor, využívaje k tomu mohutné funkce Save as HTML ve Wordu (vlastně mi UPOL ještě dluží 2000 Kč, měla to být současně má první "profesionální zakázka" v oblasti webdesignu, ale nějak to pak vyšumělo :)

Po škole jsem, stejně jako většina mého okolí, zamířil do Prahy. Přesun proběhl ještě v minulém tisíciletí a přinesl mimo jiné i to, že jsem se po několika peripetiích na asi rok a půl stal učitelem na gymnáziu. Nemám ovšem ten dar, abych byl zapáleným kantorem a tak jsem nudu řešil mimojiné i tím, že jsem oprášil svého starého koníčka, počítače, a starý nápad s recenzováním hospod. To se psal rok 2000.

Hospodský zpravodaj ožívá

Hospodský zpravodaj na samém úsvitu svých dějin

První pokusy byly nesmělé - namaloval jsem nějakou tu hlavičku ve Photoshopu a první recenze sázel starým dorbým způsobem ve Wordu.

Po chvíli začalo být jasné, že tento způsob přípravy nebude tím pravým ořechovým. Přece jen fakt, že po každém otevření dokumentu se jaksi podivně rozpadlo formátování, mne nutilo přemýšlet o tom, proč tomu tak je. Abych to zkrátil, výsledkem bylo mé prvé seznamování se s opravdovým HTML.

Nechci nudit technickými bláboly, proto jen okrajově zmíním, že od těchto prvních krůčků jsem byl po čase donucen se pustit do něčeho, čemu už se dalo skoro říkat programování. V podstatě se dá říci, že nebýt hospod, nikdy bych nedělal to, co dělám teď. I vývoj vlastního redakčního systému v podstatě vychází z faktu, že jsem se o několik let dříve rozhodl k tomu, že se s hospodami okolo začnu dělit s ostatními.

Zapojujeme ostatní

Hospodský zpravodaj, jak vypadal donedávna

Koncem roku 2001 jsem měl de-facto hotovou verzi, která už vyzývala i ostatní k tomu, aby se připojili. Čtenáři mohli přidávat své recenze, hlasovat v anketě, zasílat typy na ostatní stránky, vyhledávat podniky. Pochopitelně, jak technické tak grafické zpracování bylo poplatno své době, ale na straně druhé už se jednalo o více či méně funkční web.

Pár let mne bavilo zabývat se recenzováním, nicméně časem převážily jiné pracovní aktivity a také fakt, že přece jen způsob zprávy obsahu byl poněkud komplikovanější (de-facto neexistoval žádný administrační systém, na kterém by web běžel), vedly k tomu, že HZ v podstatě začal žít svým vlastním životem. I tak se v něm nicméně za ty roky nastřádalo nějakých 196 recenzí a přilákal dohromady nějakých 97 tisíc návštěv.

Čas na novou generaci HZ

Fakt, že jsem autorem redakčního systému nicméně vedla k myšlence Hospodského zpravodaje oprášit. A když už, tak pokud možno ve velkém stylu. Hospodský zpravodaj tak v roce 2009 nedostává jen nový grafický kabát, ale je v podstatě vytvořený úplně znovu. Vzhledem k době, která uběhla od starších recenzí jsem se rozhodl nekopírovat je sem všechny. Nicméně postupně budu staré recenze brát a aktualizovat tak, aby alespoň částečně zapadaly do současné situace.

Já už také bydlím jinde. Tedy ne že by to bylo úplně dobrovolné, v Praze bych byl stále nebýt hyperinflace cen bydlení a kvalit jednoho developera, u nějž jsem si bohužel objednal byt. Pak nezbylo, než se porozhlédnout po širším okolí. Volba nakonec padla na Kutnou Horu, kde žiji i v okamžiku sepisování těchto řádků. To ovšem neznamená, že hlavní gró recenzí nebude i nadále z Prahy. Přece jen to je za humny a než to všechno zmapujeme bude chvíli trvat. Na straně druhé bych ale rád, kdyby se HZ nestal pouze pražským zpravodajem. Po celé naší vlasti určitě existuje spousta kvalitních podniků a bylo by škoda se s informacemi o nich nepodělit. Ale s tím budeš muset pomoct i ty, milý čtenáři.

Vyhledávání

Přihlášení

Anketa

Dnešní otázka je možná složitá, co se debaty okolo ní týká, ale jednoduchá zněním: Má stát zakázat kouření v restauracích nebo nechat být tak, jak je to dnes?

Počet hlasujících: 1251

Zápisník

Dvakrát na téma voda

Přidáno: 20. únor 2014 - Pojďme se podívat na téma, které se v poslední době celkem často probírá v nejrůznějších médiích, na sociálníc…

Prokletí dobrého vaření

Přidáno: 13. květen 2013 - Budete-li sledovat kuchařské kanály, chodit do dobrých podniků, vařit z čerstvých surovin bez náhražek a umělo…

Pro čtečky

Chceš-li mít přehled o novinkách na tomto webu, přidej si nás do čtečky.

Sdílejte na sociálních sítích